Katse tulevaisuuteen

Oulua on koskettanut ICT-alan työpaikkojen menetys parin viime vuoden aikana. Microsoftin puhelinteknologiatoimintojen lakkauttaminen Oulusta on viimeisin takaisku. Tämän vuoksi tapasimme elokuussa työministeri Lauri Ihalaisen (sd) kanssa Oulun kaupunginjohtoa ja ELY-keskuksen virkamiehiä, joilta kuulimme suunnitelmia uusien työpaikkojen luomiseksi Ouluun.

Vierailimme Ihalaisen kanssa myös Microsoftin työntekijöiden edustajien luona. Vierailusta jäi vahvana mieleen henkilökunnan tulevaisuuden usko ja positiivinen suhtautuminen tilanteeseen, vaikka Microsoftin päätös on kova paikka monelle perheelle. Ministeri Ihalainen ei tullut Ouluun tyhjin käsin. Hänellä oli mukanaan reilun viiden miljoonan euron rahapotti, jolla voidaan auttaa työttömäksi jääneitä perheitä erilaisten toimenpiteiden avulla.

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on tutkinut valtion tukitoimien vaikutuksia ja tutkimus osoitti selkeästi, että tukitoimilla on saatu vähennettyä työttömien määrää rakennemuutosalueilla verrattuna siihen, että mitään ei olisi tehty. Tämän vuoksi on tärkeää varautua jo ennakolta irtisanomisiin. Tärkeää on myös se, että alueen eri toimijoilla on samankaltainen näkemys paikkakunnan kehittämisen suuntaviivoista ja tästä Oulussa on selkeä yhteisymmärrys.

Myös asunto-, kulttuuri-, ja liikuntaministeri Pia Viitanen (sd) vieraili Oulussa reilu viikko sitten, jolloin tutustuimme ministerin johdolla Kaukovainion Hiirihaukka-monitoimitaloon. Kuulimme tilaisuudessa Kaukovainion alueen kehittämissuunnitelmista, josta ministeri oli erittäin kiinnostunut. Asuntoministeri Viitanen on itsekin lähiöihmisiä ja ministeri nostaa usein Tampereen Hervannan asuntoalueen esimerkiksi, kun tulee puhetta lähiöiden kehittämisestä. Ja mikäpä siinä, toimiviksi todettuja esimerkkejä kannattaa hyödyntää.

Tapaamisessa kuulimme Kaukovainion asukkaiden mielenkiintoisesta kehittämissuunnitelmasta alueen viihtyisyyden parantamiseksi. Suunnitelmassa painottuu alueen toimivuus asuinalueena, yritysympäristönä ja miten asuinalue voi palvella paremmin asukkaitaan. Alueen nuorilla oli myös hyvät suunnitelmat alueen kehittämiseksi nuorten tarpeita huomioiden. Yhteenvetona voin todeta, että ministerivierailut vahvistivat myönteistä kuvaa Oulusta ja oululaisten uskosta tulevaisuuteen.

Kirjoitus on julkaistu Kalevassa

Kommentit

Jätä kommentti