Keskussairaalan työllisyysvaikutukset Kainuuseen

Sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän keskussairaalan uudis- ja korjausrakentamisen tarjouskilpailun lopputulos julkistettiin muutama viikko sitten. Tuoreeltaan tarjouskilpailun lopputulos herätti useita kysymyksiä. Kun suunnitteilla on yksi Kainuun merkittävimmistä rakennuskohteista, valintaprosessin pitää olla jälkikäteistarkkailun kestävää ja ehdottoman oikeudenmukainen.

Keskussairaalan tarjouskilpailun voitti ruotsalainen pörssiyhtiö Caverion-Skanska-Sweco -yhtymä. Kun kyseessä on kansainvälinen suuryhtiö, kainuulaisissa heräsi huoli, että työt sairaalassa teetetään ulkomaalaisilla. Kun Kainuun kansanedustajat esittivät julkisuuteen huolensa tästä seikasta, sote-kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto kiirehti kertomaan, että urakkasopimuksessa voidaan asettaa ehdoksi kotimaisen ja kainuulaisen työvoiman käyttäminen. Juuri tästä on kysymys. Meidän kainuulaisten pitää olla riittävän itsekkäitä ja varmistaa näin mittavan rakennuskohteen työllisyysvaikutukset kotimaakuntaan.

Kansanedustajien äänessä kuului myös kainuulaisten yritysten huoli. Kilpailun voittanut konsortio sai urakan lähes neljä miljoonaa korkeammalla hinnalla, kuin esimerkiksi kainuulainen konsortio oli jättänyt. Tässä konsortiossa oli mukana Kainuun vanhimpia ja vakaimpia rakennusalan yrityksiä, jotka ovat toimittaneet satoja uudis- ja korjausrakennuksia. Yritykset kokivat hämmentävänä, että valintaryhmän asettamilla laatukriteereillä ohitettiin edullisempi tarjous.

Jaan kainuulaisten yrittäjien huolen tästä. Paikallisten yritysten vahvuus on hinta ja aikaisemmat referenssit. Jos nekään eivät ole enää riittäviä, millä eväillä voi voittaa näin rakennetun kilpailun? Joka tapauksessa neljän hengen arvioitsijaryhmällä on ollut suuri valta arvostellessaan täysin näkemyksellisiä asioita. Toisaalta on korostettu hankkeen ainutlaatuisuutta, missä suunnittelijat ja sairaalan toiminnassa mukana olevat henkilöt suunnittelevat yhdessä, jolloin pystytään ottamaan huomioon erityiset yksityiskohdat, mitkä ovat sujuvan toiminnan kannalta tärkeää huomioida jo suunnitteluvaiheessa.

Kun käsillä on nyt sairaalan varsinainen suunnitteluvaihe, kainuulaisten tulee pitää yhdessä tuumin huoli siitä, että hankkeen kokonaisetu ja työllisyysvaikutukset jäävät Kainuuseen. On tärkeää, että uuden keskussairaalan päämateriaali on puu. Puuta meidän maakunnassamme on paljon ja sitä on helposti saatavissa. Kun puuta jalostetaan paikallisesti järkevällä tavalla, siitä syntyy työtä. Tästä käyköön esimerkkinä Kuhmoon viime vuonna perustettu CLT-massiivipuuelementtitehdas, joka osaltaan vahvistaa kainuulaista puurakentamista.

Kommentit

 1. Hei,
  alla muutama ote kansanedustajan tuotannosta. En suuresti ihmettele, että kongi kilahti.

  12.06. 2013
  Rautateillä ja rautatieliikenteellä on ollut koko historian ajan……

  Kohtuullisen suppea historiakäsitys ??

  24.03. 2015
  Talvivaaran kaivosyhtiö on epäonnistunut monella tavalla ja yhtiön jätevesiongelmat on tästä yksi seuraus. Yhtiö on sotkenut tarpeettomasti kainuulaista luontoa ja viime kädessä oikeus ratkaisee, onko yhtiö ja sen johto rikkonut Suomen lakeja.

  Tokkopa oikeuden perään kyselit ??

  13.11. 2014
  Vihreiden siirryttyä nyt kentänlaidalle opposition huutojoukkoon, aukesi hallitukselle tilaisuus korjata Niinistön tekemät virheet. Nyt paistaa päivä kirjaimellisesti risukasaankin ja hallituksen energialinjaus oli kaivattu muutos suomalaiseen energiapolitiikkaan.

  Silmänkäännöllä kestävään energiapolitikkaan ???

  12.03. 2015
  On tärkeää, että uuden keskussairaalan päämateriaali on puu. Puuta meidän maakunnassamme on paljon ja sitä on helposti saatavissa. Kun puuta jalostetaan paikallisesti järkevällä tavalla, siitä syntyy työtä. Tästä käyköön esimerkkinä Kuhmoon viime vuonna perustettu CLT-massiivipuuelementtitehdas, joka osaltaan vahvistaa kainuulaista puurakentamista.

  Onko niistä puuelementeistä jonnekin jo värkätty referenssisairaala ???

Jätä kommentti