Ministerikierrätyksen haitoista ja häirikkösusista

Liikenneministeri Merja Kyllönen (vas) asetti parlamentaarisen liikenneväylien korjaustyöryhmän alkuvuodesta 2014. Hänen aikanaan parlamentaarinen työryhmä ennätti kokoontua vain yhden kerran. Ministerivaihdoksen jälkeen uusi liikenneministeri Virkkunen (kok) kutsui korjausvelkatyöryhmän koolle ja taisi käydä niin, että ministeri joutui EU-vaalikiireidensä takia perumaan ensimmäisen kokouksen ja sitten etsittiin jälleen uusi kokousaika.

Virkkusen aikana korjaustyöryhmä ennätti kokoontua vain yhden kerran. EU-vaalien jälkeen vaihtui jälleen liikenneministeri ja uudeksi ministeriksi tuli valittua entinen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok), jonka ministerisalkun sisältö muuttui sosiaali- ja terveysministeriöstä aivan toiselle toimintasektorille, liikenteeseen ja kuntatalouteen.

Uusi liikenne- ja kuntaministeri Risikko kutsui ensimmäisen liikenneväylä-korjausvelkatyöryhmän koolle syyskuun lopulle. Kokous jouduttiin kuitenkin perumaan ministerin kiireiden vuoksi ja uudeksi päiväksi ministeri esitti 1.10.klo 8.00. Nyt nappasi ja lopultakin onnistuimme saamaan kokouksen aikaiseksi! Tällä ulostulolla haluan viestittää, että ministerikierrätys ei ainakaan edistä meille kaikille tärkeiden asioiden valmistelua.

Väylien korjausvelka on jo noin 2,3 miljardia euroa, joka pitäisi pystyä hoitamaan siis perinteisellä budjettirahoituksella. Ja tämähän ei onnistu alati tiukentuvien rahoituskehyksien puitteissa. Korjausvelkatyöryhmä joutuu istumaan vielä monta kokousta, ennen kuin ratkeavat ne rahoitusmallit, millä liikenneväylien korjausvelka kurotaan umpeen.

Kainuun ylisuuri susikanta näyttäytyy nyt ikävällä tavalla. Wenla, Manta, viisivuotias norjanharmaakoira Herkko ja moni muu hyvä metsästyskoira on joutunut suden hampaisiin ja menettänyt henkensä. Tietojeni mukaan suden suuhun on Kainuussa joutunut tänä syksynä jo kymmenkunta koiraa. Yksikin sudelle menetetty koira on liikaa. Koira on perheenjäsen ja koiran menetys sudelle tuottaa omistajille suurta huolta ja surua.

Kainuun susien käyttäytyminen on nyt kestämätöntä. Sudet tulevat pihapiiriin ja vievät koiria jopa koiranhäkistä, kuten oli tapahtunut elokuussa Vuosangassa. Olen saanut metsästäjiltä viestejä, että aiemmin oli mahdollista valita ”susivapaita” alueita metsästykseen, kun susikanta oli kohtuuden rajoissa. Nyt tilanne on muuttunut, susista on tullut kesyjä ja röyhkeitä, eivätkä ne välitä edes ihmisistä. Tämän vuoksi jätin 30.9.2014 eduskunnalle kirjallisen kysymyksen (KK 731/2014 vp) Kainuun ylisuuresta susikannasta, johon joutuu ministeri Petteri Orpo (kok) vastaamaan. Kirjallisella kysymyksellä tiedustelen ministeriltä, että ryhtyykö maa- ja metsätalousministeriö myöntämään poikkeuslupia sellaisten susien lopettamiseksi, jotka tunkeutuvat kainuulaisten ihmisten pihapiireihin tappamaan koiria sekä muita kotieläimiä?

Poikkeuslupaprosessin nopeuttamiseksi, olemme sopineet Kainuun kansanedustajien ja ministeri Orpon tapaamisen tänään perjantaina. Riistakeskuksen lupa-asioista vastaavan johtajan tapaaminen on ensi viikon tiistaina. Oletan, että saamme poistoluvat häirikkösusille.

Kommentit

  1. On hyvä että olet puuttunut tarmokkaasti asiaan sekä liikenne- että susi asiassa. Kuhmon korvessa sattuu asumaan tuttuja joitten silmäpareilla on havaittu tosi iso susilauma jossa oli 12 sutta. Tämän kokoinen lauma on erittäin rohkea ja röyhkeä ja aseettomille ihmisille myös erittäin vaarallinen. Koulutettu hirvikoira on arvoltaan n. 7000.00 € ja se on myös pitkällisen työn tulos koska myöskään kaikista koirista ei hyvää ajokoiraa saa. Sanon suoraan että susi hyysärit ajoivat viime talvena moottorikelkoilla ja ampuivat hirviä susille syötäväksi ja näin puuttuivat luonnon kiertokulkuun kyseenalaisella tavalla.
    Muutama vuosi takaperin Vuolijoella heillä oli helikopteri käytössä vastaavassa tehtävässä sen takia varmaankaan tien parannustöitä tarvitse tehdä.

Jätä kommentti