Uuden ajan sellutuotteet Kainuun mahdollisuus

Äänekoskelle valmistellaan uuden sukupolven biotuotetehtaan rakentamista ja samanlaisia suunnitelmia on kuultu myös Kuopion suunnalta. Nämä uuden ajan biotuotetehtaat tulevat tuottamaan korkealaatuisen sellun ohella biotuotteita, muun muassa mäntyöljyä, biosähköä ja puupolttoainetta.

Lisäksi sellutehtaan tuotannosta osa voidaan valjastaa jalostamaan uusia kuitutuotteita, biomuovin raaka-aineita, lannoitteita ja bioöljyä ja biokaasua. Näiden sellutehtaiden ympärille on syntymässä uuden ajan biotalouden ekosysteemi ja tämä tarjoaa myös Kainuulle uusia mahdollisuuksia.

Stora Enson Uimaharjun tehtaan liukosellulinja on viitoittanut tietä uuden ajan sellutuotteille. Vuonna 2012 käynnistetty liukosellulinja tuottaa kuitutuotteita tekstiiliteollisuuden tarpeisiin ja tehtaan koko tuotanto viedään Aasiaan.

Liukosellun markkinahinta on selvästi tavallista sellua korkeampi, joten liukosellulinjat tuottavat hyvin. Lisäksi liukosellun lopputuotteiden valikoima on laaja ja siitä voi tehdä myös kierrätettäviä materiaaleja.

Kainuulaisen sellutehdashankkeen puolesta kannattaa ponnistella. Julkisen ja yksityisen rahoituksen yhdistelmällä saataisiin uusi vaihde kainuulaiseen metsätalouden arvoketjuun, joka takaisi työtä tulevaisuudessa tuhansille kainuulaisille.

Kommentit

Jätä kommentti