Arvoista ja työstä

Kirjoituksia

Ihmisiä tavatessa nousee tuon tuostakin esiin kysymys arvoista. Monet ovat sanoneet viimeaikaisen kyydin olleen kylmää ja asioita viedyn eteenpäin bisneskylki edellä. Näkemyksiin on ollut helppo yhtyä.

Toivottavasti huhtikuun vaaleissa ihmiset osoittavat tahtotilansa palauttaa Suomi takaisin tielle, jossa kaikkea ei mitata rahassa. Arvoilla on merkitystä. Hyvinvointivaltion ylläpitäminen maksaa, mutta se on sen arvoista. Yhä oikeammalle suuntaavassa ajattelussa voitot yksityistetään ja kustannukset jaetaan.

Tästä hyvänä esimerkkinä Keskuskauppakamarin esittämä ja sitä lähellä olevien tahojen komppaama kuningasidea yleissitovuuden poistamiseksi työsopimuslaista. On jokseenkin surullista, että tätä yksisilmäistä ihannetta iskostetaan yhä nuoremmille yrittäjille. Jo tälläkin hetkellä meillä elää suuri joukko ihmisiä joko täysin tai osittain toimeentulotuen varassa siksi, ettei työstä saadulla palkalla elä. Töitä teetätetään erilaisissa kokeiluissa ja harjoitteluissa, on rekrytointikoulutusta ja muuta kuntouttavaa työtoimintaa ilman ajatustakaan, että työstä kuuluu maksaa asianmukainen korvaus.

SDP haluaa tehdä arvopohjaista politiikkaa, jossa työ on keskeisellä sijalla. SDP:n arvoissa työstä pitää maksaa palkkaa. Onpa työ minkä sortin toimintaa tahansa, jos se jollekin taloudellista hyötyä tuottaa, myös tekijän on saatava siitä siivunsa ilman, että sen maksaminen ulkoistetaan yhteiskunnalle.

Yrittäjyyden tukeminen ja yrittäjäksi kannustaminen osa SDP:n ohjelmaa. Pienyrittäjien ja itsensä työllistäjien sosiaaliturva kaipaa nopeaa uudistamista. Asiaa pitää ajaa vimmalla eteenpäin. Sekin onnistuu parhaiten yhteistyöllä eri toimijoiden kesken.