Eurovaalit yli puoluerajojen

Kirjoituksia

Käydyt eurovaalit piirtyvät vaalihistoriaan yhtenä kummallisimpina vaaleina, joissa ehdokkaan henkilökohtaiset ominaisuudet ratkaisivat, eikä niinkään puolueen asettamat tavoitteet.

Erityisen voimakkaasti tämä näkyi juuri Kainuussa, jossa vasemmistoliiton Merja Kyllönen päihitti yksin keskustan, kokoomuksen ja myös SDP:n. Onkin aika erikoista, kun media ja jopa vaaliasiantuntijat analysoivat kirkkain silmin vaalitulosta pääsääntöisesti puolueiden lähtökohdista. Epäilenpä, että vasemmistoliiton saama kannatus ei taida realisoitua vappumarsseihin asti.

Kainuulaiset tiesivät ketä äänestää. Onnittelen kainuulaisia äänestäjiä yksituumaisuudesta ja Merja Kyllöstä hienosta vaalituloksesta. Kainuussa on näköjään opittu äänten keskittämisen voima. Keskittämisen kääntöpuolena on nyt nähty ilmiö- vakiintunut puolueiden kannatus saattaa heittää niin sanotusti härän pyllyä.

SDP koki vaaleissa ison pettymyksen, tämä täytyy kaikesta huolimatta myöntää. Nykyisen kahden mepin paikan pitäminen täytti kuitenkin minimitavoitteen. SDP:n mepit Liisa Jaakonsaari ja Miapetra Kumpula-Natri ovat kokeneita politiikkoja, he hallitsevat kotimaan asiat ja tuovat yhdessä kovaa osaamista S&D euroryhmään.

SDP:n kokemaa vaalitappiota on sysätty myös uuden puheenjohtajan Antti Rinteen niskaan. Lähtökohtaisesti tämä on hassu väittämä, koska Rinne on ollut vasta kaksi viikkoa puolueen puheenjohtaja. Syyt SDP:n heikkoon vaalimenetykseen löytyvät muualta. Yksi tärkeä syy on, että 60 prosenttia suomalaisista jätti äänioikeutensa käyttämättä, ja tässä joukossa on ollut perinteisesti paljon demariäänestäjiä.

Hallitusvastuun merkitystäkään ei voi vähätellä. SDP:n kannattajat eivät ole myöskään sisäistäneet Euroopan rahoituskriisin hoitoa. Opposition propaganda on purrut, kun kansalaisille on annettu mielikuva, että suomalaisten rahaa työnnetään Euroopan kriisivaltiolle. Näinhän totuus ei ole. Suomi ei ole menettänyt euroakaan Euroopan talouden vakaustoimissa.

Hallitus on joutunut tekemään myös meillä ikäviä valtiontalouden sopeutustoimia ja näidenkään merkitystä vaalituloksessa ei voi vähätellä. Hallituksen seuraava voimanponnistus on minihallitusneuvottelut, joissa toivon hallitusyhteistyön jatkuvan ja kantavan hedelmää kaikkien suomalaisten parhaaksi.