Finnairin Kajaanin lentojen lakkautuksesta

Kirjoituksia

Finnair Oy on ilmoittanut lopettavansa Kajaanin lennot maaliskuuhun mennessä. Tieto lentojen lakkauttamisesta tuli täysin yllättäen. Liikenne- ja viestintävaliokunta tapasi 8.11.2011 Finnairin johdon, jolloin tiedustelin palauttaako Finnair Kajaanin lennolle Embraer suihkukoneen. Kylmänä totuutena sain kuulla, ettei suihkukonetta palauteta, koska Kajaanin lennoilla ei ole kannattavuutta. Finnair ilmoitti silloin jatkavansa Kajaanin liikennöintiä potkuriturbiinikoneella yhteistyössä Flyben kanssa. Silloin ei mainittu millään tavalla suunnitelmista lakkauttaa Finnairin Kajaanin lennot.

Joulun alla tapasin Finavian johtajan ja hänen viestinsä oli samansuuntainen. Kannattavuus on myös lentokenttätoimintojen osalta tappiollinen. Eikä vain Kajaanissa, vaan suurimmalla osalla Suomen lentokentistä.

Tutkittua tietoa on saatu lukea miten kainuulaiset nyt kulkevat Helsinkiin. Ajetaan omalla autolla joko Ouluun tai Kuopioon, josta lennetään Helsinkiin. Tämä on mielestäni tietoista toimintaa lentojen lopettamiseksi Kajaanista. On myös totta se, ettei lentäminen Kajaanista ole todellakaan halpaa. Samalla hinnalla lennät parhaimmillaan jopa Etelä-Eurooppaan.

Kun Kajaaniin ryhdyttiin hommaamaan maakunnan rahoitustuella Estonian Airin lentoja, mielestäni liikenneministeri Merja Kyllönen nosti oikeutetusti keskusteluun Finnairin lentoliikenteen mahdollisen lopettamisen. Vaikka kysymys on myönnetystä markkinointirahasta, tuki oli ilmeisesti liikaa Finnairille. Finnair hoiti itse Kajaanin lennot markkinaehtoisesti. Nyt ollaan joutumassa sellaiseen tukiviidakkoon, josta ei ole paluuta. Esimerkkinä on Jyväskylän lentoliikenne, jossa tehtiin samanlainen tukipäätös maakunnan rahoituksesta Estonian Airille. Välittömästi Finnair ilmoitti lopettavansa Jyväskylän lennot. Vastaavasti Flybe lupautui hoitamaan liikenteen 450 000 euron tuella.

Aiheesta voi kysyä, saivatko Kainuun Edun ja maakunnan yhteiset toimet aikaiseksi Finnairin lentojen lopettamisen? Lentojen lopettaminen on erittäin iso isku Kainuun matkailulle, yritysten ja julkisen sektorin toimijoille. Töitä näyttää riittävän Kainuun edunvalvonnan hyväksi myös tulevaisuudessa.