Hyvinvointivaltion ydinpalvelut on turvattava

Kirjoituksia

Hyvinvointivaltiomme ydinpalvelujen tuottaminen on ollut maassamme perinteisesti julkisen sektorin tehtävä. On ehdottoman tärkeää ymmärtää se, ettei kaikkea pidä yksityistää. Yhteiskunnassa on useita tukipalveluja, jotka sopivat yksityisten toimialojen tuotettaviksi, mutta ydinpalvelut pitää yhteiskunnan tuottaa itse.

Erityisesti kokoomuksella on vahva pyrkimys heikentää julkisen sektorin toimintaympäristöä ja näin luoda tilaa yksityisyrittämiselle. Viimeisin esitys näissä pyrkimyksissä on YLE – maksu, jossa kokoomuksella on ketunhäntä kainalossa. Viestintäministeri vetosi maksun peruuttamista sillä, että maksuun sisältyy sosiaalisia epäkohtia. Huoli on kokoomuksesta esitettynä erikoinen, tämän suuntaisia huolenaiheita ei kokoomuksen kansanedustajien suusta ole eduskunnassa kuultu. SDP:n tavoitteena on rahoittaa YLE budjettirahoituksella, mutta jos mediamaksuun siirrytään, maksun pitää olla progressiivinen ottaen huomioon tuloerot. Kokoomuksen ketunhännän heilutteluun liittyy kaupallisen median vahvistus pyrkimykset, niin kuin käydyissä YLE – keskusteluissa on kuultu. Sopii kysyä, onko YLE – lakia valmistellut EK vai ministeriö?

YLE:n rahoituksen epävarmuudella kokoomus pyrkii heikentämään YLE:n toimintaedellytyksiä ja luomaan näin tilaa kaupalliselle medialle. Medialla on tärkeä rooli kansalaisvaikuttamisessa ja kokoomuksen tahtona on se, että tätä mediavaltaa siirtyy entistä enemmän kaupalliselle medialle. Kokonaisia valtakuntia voidaan johtaa kaupallisen media keinoin. Tästä käyköön esimerkkinä mediaimperiumin omistaja ja pääministeri Silvio Berlusconi, joka hallinnoi kolmea TV-kanavaa ja merkittäviä lehtiä Italiassa.

EU edellyttää postinjakelun avaamista kilpailulle ja samanaikaisesti edellytetään palvelutason parantamista. Postipalvelulaki on täten uudistuksen alaisena, jota valmistelee Satu Lindenin johtama ministeriö. Postipalvelut ovat yhteiskunnan ydinpalveluja, joita ei voida yksityistää “kermankuorinta” tarkoituksissa. Postinjakelun yksityistämisessä on suuri vaara siinä, että taloudellinen hyöty poimitaan kaupunkialueilta ja kannattamattomien harvaan asuttujen alueiden postinjakelu jätetään yhteiskunnan tehtäväksi. Postipalvelulaissa palvelutaso pyritään turvaamaan yleispalveluvelvoitteen haltijalle (Itella) asetetuilla velvoitteilla. Aitoa ja tasavertaista kilpailu ei voi olla, jos yleispalveluvelvoitteen haltijan laatu- ja palvelutasovaatimukset ovat merkittävästi kilpailijoita tiukemmat.