Iltapäivälehtien populismi

Kirjoituksia

Nykyään iltapäivälehdet pyrkivät nostamaan myyntiään populistisilla uutisilla, joita sitten myös maakuntalehdet lainailevat. Iltapäivälehtien uutisista on usein tehty viihdettä ja osa kansalaisista uskoo ne todeksi. Näiden viihdeviestinten uutisointi perustuu osittain huhuihin, jotka lähtevät liikkeelle jostakin lähteestä ja matkaa jatkaessaan kasvavat uusiin ulottuvuuksiin.

Myös politiikka on viihteellistetty ja kansanedustajat on otettu monissa jutuissa kohteeksi, mikä lisää kansalaisten epäluottamusta parlamentarismia kohtaan. Otan tästä esimerkiksi iltapäivälehden uutisen eduskunnan urheilukerhon yhtenäisten hiihtoasujen hankinnasta.

Iltapäivälehti uutisoi lööpissään, ”kansanedustajille on hankittu veronmaksajien rahoilla hiihtoasut, arvoltaan 3000 euroa.” Sille, joka ei lue uutista kokonaan, vaan pelkästään lööpin, saattaa jäädä väärä kuva asiasta, niin kuin useille eduskunnan hiihtoasuhankinnasta on jäänyt.

Eduskunnan urheilukerhoon kuuluu noin 1100 eduskunnan viranhaltijaa, työntekijää ja avustajaa sekä 200 kansanedustajaa. Urheilukerhon tehtävänä on työpaikkaliikuntatoiminnan järjestäminen, sekä eri lajien kilpailutoiminta. Muun muassa hiihdossa ja jalkapallossa järjestetään maiden välisiä parlamenttikilpailuja. Pohjoismaiden parlamenttien välinen hiihtokilpailu järjestetään vuosittain Norjan, Ruotsin ja Suomen kesken. Tänä vuonna parlamenttihiihtokilpailut järjestetään Norjassa Holmenkollenin laduilla.

Eduskuntaan hankitut hiihtoasut on ostettu tähän pohjoismaiden parlamenttien väliseen hiihtokilpailuun, jotta myös Suomen edustajilla olisi yhtenäinen edustusasu. Hiihtoasuja on hankittu kaikkiaan 20 kpl, hintaan 150 euroa/kpl. Tästä muodostuu tuo iltapäivälehden uutisoima summa 3000 euroa. Hiihtoasut ovat käytössä koko joukkueella, jossa on mukana myös avustajia, virkamiehiä ja kansanedustajia. Hiihtoasuja ei saa kukaan omaksi, vaan samoja asuja käytetään vuosittain edustamiseen parlamenttien välisissä tapahtumissa.

Parlamenttien välisiin kilpailumatkoihin sisältyy lisäksi jokaisen henkilökohtainen maksuosuus matkoista ja kilpailumatka tehdään omalla ajalla eduskuntatyön ulkopuolella. Eduskunnan pitää olla kansa pienoiskoossa, tätähän on korostettu hyvin usein. Kuntoliikunta ja kilpailutoiminta kuuluvat myös eduskuntaan ja katson jokaisen eduskuntalaisen velvollisuudeksi tarvittaessa edustaa Suomea myös kilpailutoiminnassa.