Katteettomien lupausten laskisanko

Kirjoituksia

Kokoomuksen vero-ohjelma mielistelee palkan- ja eläkkeensaajaa. Kenenpä mieli ei keittäisi mettä veronalennuksista? Samanaikaisesti se on katteettomien lupausten laskisanko, joka ei jätä ketään Suomen parasta ja oikeudenmukaisuutta arvostavaa kylmäksi. Oikeistohallitus käytti valtiotalouden liikkumavaran Kela-maksun poistoon ja hyvätuloisten veronalennuksiin. Nyt valtio ottaa velkaa velan päälle ja tänä vuonna velkaannutaan lisää noin kahdeksan miljardia euroa. Velan määrä tarkoittaa esim. sitä, että puolustus- ja opetusministeriön hallinnonalojen rahoitus hoidetaan velaksi. Oikeistohallituksen jäljiltä kassa on siis pahasti tyhjä. Tilanne valtiontaloudessa on vakava ja vastuullisena tavoitteena pitää olla valtiontalouden tasapainottaminen, muuten Suomea uhkaa Kreikan ja Irlannin kohtalo.

Yritysten Kela-maksun poisto johti kulutusverojen korotuksiin ja Suomi otti pitkän askeleen kohti tasaveroa. Kokoomuksen vaalilupausten lunastus nostaisi edelleen kulutusveroja, näin palkka- ja eläketulon veroalennus olisi hetkessä syöty. Kokoomuksen esittelemä veromalli lisäisi edelleen kansalaisten eriarvoisuutta.

Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa lupausten laskisanko loiskui yli. Kokoomuksen katteettomaksi osoittautunut vaalilupaus sairaanhoitajille oli pysäyttää koko Suomen. Tällöin hallitusvallan poliittinen oikeisto sai rahanvoimalla. Liikemiesten tahto toteutui, he saivat hallitukseen omat Tiurat ja Kanervansa.  Vaalitulos oli samalla lähtölaukaus eriarvoistavalle Suomelle. Kuka haluaa antaa tälle kehitykselle äänensä?

Tilanne on Suomen taloudessa erityisen herkkä ja velkaantumisen vuoksi ei ole väärin sanoa, että hyvinvointivaltio on uhattuna. Jos pelkällä talouskasvulla aiomme korjata syntyneen valtiotalouden kestävyysvajeen, tarvitsemme yli kolmen prosentin talouskasvun. Toisaalta jo muutaman prosentin nousu markkinakorkoihin romuttaisi tämän saavutuksen. Korkojen nousu aiheuttaisi kotimaisen kulutuksen romahtamisen ja Suomen kulutusmarkkinoilta katoisi hetkessä useita miljardeja euroja. Tästä seuraisi talouselämälle kannattavuus ongelmia ja seurauksena olisi uusia työttömiä. Korkojen nousu olisi erityisen vahingollinen ylivelkaantuneille pienyrityksille ja asuntovelkaisille perheille.

Nyt tarvitaan valtiotalouden vakauttamiseksi yhteistyötä, kasvustrategiaa, taloustaitoja ja vähän onneakin. Yhtälö on ikävästi epävakaalla pohjalla ja moni asia voi mennä väärään suuntaan.

Suomen on välitettävä jokaisesta. Ketään ei saa jättää syrjäytymiseen kierteeseen. Oikeudenmukaisuus voidaan säilyttää ja ikävästi arkipäiväistynyt köyhyyskierre voidaan lisäpanostuksilla katkaista. Oikeudenmukaisuudesta olisi selkeä viesti perusturvan korottaminen 100 eurolla. Korotus koskisi työttömyys- ja sairauspäivärahoja sekä äitiys-, isyys- ja vanhempainrahoja. Perusturvan korotuksen rahoitus on verotuksen uudistuksella hoidettavissa. Kenellä on enemmän, se maksaa enemmän. Suomi on pohjoismainen hyvinvointivaltio ja sellaisena se lapsillemme pitää säilyttää.