Kenen asiaa pääministeri ajaa?

Kirjoituksia

Viime päivinä Suomessa on järjestetty useita poliittisia mielenilmauksia vastalauseena hallituksen kaavailemalle irtisanomissuojan heikentämiselle. Työntekijäjärjestöjen tarjoamaan sovinnon käteen pääministeri on vastannut yksiselitteisen kylmästi. Tämä herättää ihmetystä monissa pitkän linjan työmarkkinaneuvottelijoissa elinkeinoelämän keskusliittoa myöten. Perusteeksi on sanottu, ettei lakeja säädetä kolmikannassa.

Suomen Yrittäjien ja etenkin sen johtaja Mikael Pentikäisen rooli asiassa herättää kuitenkin vahvan epäilyn pääministerin perusteiden ylle. Eikö pääministerin tulisi ensisijaisesti katsoa kansakunnan eheyden ja yhteiskunnallisen vakauden perään näinä aikoina, kun kaikkialla maailmassa vahvistetaan kansakuntien kahtiajakoa kasvavalla väkivallan uhalla?

Miksi pääministeri haluaa härkäpäisesti ajaa oman etupiirinsä etua vastoin asiantuntijoiden näkemyksiä asian vähäpätöisyydestä työelämän uudistamisen kannalta? Asian, joka pitkittyessään vain kasvaa ja hankaloittaa kansalaisten arkea. Arvovaltakysymyksenä tämä on liian kallis yhteiskunnallemme. Vai onko niin, että todellista valtaa Suomessa käyttää pääministerin kabinetissa toimiva Suomen Yrittäjien nykyinen johto ja järjestön entiset napamiehet?

Julkaistu Kainuun Sanomissa 26.10.2018