KOKY:n tulevaisuus

Kirjoituksia

Kajaanin opettajankoulutusyksikön vaihtaminen opettajan muilutusyksiköksi Ouluun, on lopulta herättänyt myös keskustaväen. Hyvä että edes nyt.

Puoluesihteeri Jarmo Korhosen vappupuheen mukaan Keskusta ei voi hyväksyä lakkautuspäätöstä ja tekee kaikkensa koulutuksen Kajaanissa jatkumisen puolesta.

Nähtäväksi jää, millaisin eväin Korhonen oli vappupuheensa terästänyt. Puolue kun ei tähän saakka ole korvaansa asialle lotkauttanut.

Opettajankoulutuksen jatkuminen Kajaanissa on nyt kiinni Keskustan tahtotilasta. Kokoomuslainen opetusministeri on jo oman mielensä näyttänyt, hänellä ei riittänyt rahkeita otella virkamiesten vyörytystä vastaan. Virkkunen valitsi helpomman tien piiloutua yliopistojen autonomian taakse.

Kyse on rahan puutteesta. Sitä ei millään tunnu riittävän kotimaisiin kohteisiin, mutta Kreikkaan kyllä.

Yliopistolain valmistelussa unohtui huomioida työnantajavelvoitteet, jotka yliopistojen osalta ovat noin 40 miljoonaa euroa. SDP jätti keväällä 2009 hyväksyttyyn lakiin oman esityksensä, mutta ei saanut riittävää tukea esitykselleen hallituspuolueiden edustajien äänestäessä omiensa tahdon mukaisesti.

Erityislailla työttömyysvakuutusmaksu puolitettiin loppuvuodesta 2009 ja sen myötä yliopistot joutuvat raapimaan loput omista budjettiraameistaan. Oulun yliopisto ratkaisi tuon vajeen Kajaanin opettajankoulutusyksikön lahtaamisella.

Hallituspuolueista Vihreiden osaksi on tullut selänpesijän rooli. Heille sopivat kaikki vaihtoehdot kaikissa asioissa, kunhan saavat olla hallituksessa mukana eikä pääkaupunkiseudun koulutustarjontaan kosketa. Vihreille riittää, kunhan tavoitteisiin kirjataan vain vihreä-sana.

Kirjoitus on julkaistu Kainuun Sanomissa 5.5.2010