Mielenterveysongelmissa kaikkien tuki on tärkeää

Kirjoituksia

Suomalaiset jäävät yhä useammin sairauslomalle mielenterveyden ongelmien vuoksi. Monen kohdalla paluu työelämään ei enää onnistu. Kelan tilastojen mukaan 16-39-vuotiaiden kansaneläkkeen saajien määrä on kasvanut 20 prosenttia kymmenessä vuodessa. Taustalla ovat usein mielenterveyden häiriöt.

Tänä päivänä lähes jokainen suomalainen voi sanoa tuntevansa henkilökohtaisesti jonkun arjessa uupuneen. Yksiselitteistä syytä mielenterveysongelmien kasvuun ei ole, mutta onnistumisen ja menestymisen paineet tunnistetaan keskeisiksi tekijöiksi.

Kun voimat vähenevät ja elämästä tulee selviytymistaistelua, kaikkien tuki on tärkeää. Yhteiskunnan tehtävänä on avata ovet hoitoon ja kuntoutukseen, jotta kaikki mahdollinen apu on saatavissa mahdollisimman nopeasti ja ennen kaikkea vaivattomasti. Mitä varhaisemmassa vaiheessa apua on saatavilla, sitä paremmat mahdollisuudet ihmisillä on saada elämä raiteilleen ja palata takaisin työelämään.

Nykyisen kaltainen kehitys on monen kohdalla suuri henkilökohtainen tragedia ja yhteiskunnalle kallein mahdollinen tapa hoitaa asiaa. Kustannukset kertaantuvat eläkkeen päälle maksettavien muiden tukien muodossa. Niiltä osin kuin tukia tarvitaan, SDP:n malli sosiaaliturvan uudistamiseksi
lähtee prosessien suoraviivaistamisesta tuen saajan näkökulmasta.

Kaikilla ihmisillä elämä ei ole omissa käsissä. Mitä paremmin pystymme huolehtimaan heikompaan asemaan ajautuneiden asioista, sitä paremmin ja yhtenäisemmin voimme myös yhteiskuntana vastata huomisen haasteisiin.