Piirainen pitää Haapaveden investointitukea hyvänä askeleena

Kirjoituksia

TIEDOTE Kajaanilainen kansanedustaja Raimo Piirainen (sd) pitää hallituksen raha-asianvaliokunnan torstaista päätöstä 24,5 miljoonan energiatuen myöntämistä Haapaveden NordFuelille oikeaan osuneena linjauksena.

-Metsäbiomassaa raaka-aineena käyttävän biojalostamon investointia varten nyt myönnetty energiatuki, 24,5 miljoonaa euroa on iso raha. Kuitenkin kokonaisinvestointi on lähes 280 miljoonaa euroa. Energiatuki on yksi Suomen suurimmista, mutta perusteltu, koska hanke on yksi ensimmäisistä puupohjaisista. Ja näin tehoreservissä ollut voimala saadaan tulille ja uuden sukupolven CHP-laitos, linjaa eduskunnan valtiovarainvaliokunnan jäsen Piirainen.

-Biojalostamossa tuotettu bioetanoli ja biokaasu vähentävät CO2-päästöjä lähes 190 000 tonnia vuodessa. Laitoksen rakennusaikainen työllisyysvaikutus on arvioitu 300 henkilötyövuodeksi. Valmistuttuaan laitos työllistää vakituisesti 70-80 henkilöä. Puun hankintaketjuun arvioidaan syntyvän parhaimmillaan 200 uutta työpaikkaa, luettelee Piirainen.

– Hallituksen linja pitää. Näin tekoja syntyy, yksi kerrallaan, koska yhtiöt ja investoijat tietävät, etteivät ilmastokriteerit tule tulevaisuudessa yhtään helpottumaan; ei Suomessa eikä EU:ssa, perustelee Piirainen.

Työ- ja elinkeinoministeriö pyysi energiatukihakemuksia jo viime keväänä. Arviointi- ja vertailuperusteita ovat olleet demonstraatioarvo, toteutettavuus, energiavaikutukset, kustannustehokkuus ja muut vaikutukset. Tukea on aiemmin myönnetty kyseisestä erillisrahoituksesta kolmelle hankkeelle yhteensä 13,4 miljoonaa euroa Adven Oy:n biokaasulaitokselle, Helen Oy:n kaasutus-biojalostamolle ja Lounavoima Oy:n kaukolämpöverkon energiavarastolle.