Puoluekokouksien satoa

Etusivu,Kirjoituksia

Monella puolueella on puoluekokous siirtynyt keväältä kuluvaan syksyyn. SDP:llä, keskustalla, kokoomuksella ja vihreillä on puoluekokoukset joko olleet tai ovat syyskuun aikana tulossa. SDP:n puoluekokous oli elokuun loppupuolella Tampereella.

Puoluejohtoa valitaan uusiksi. SDP vaihtoi puheenjohtajaksi Antti Rinteen tilalle kuluneella kaudella ensimmäisenä varapuheenjohtajana toimineen Sanna Marinin. Keskustan puoluekokous oli viikonloppuna Oulussa, jossa keskustalaiset valitsivat puheenjohtajakseen Annika Saarikon.

Onnittelut hänelle menestyksestä puheenjohtajakisassa. Uusilla valinnoilla puolueet valmistelevat asemiaan myös ensi kevään kuntavaaleihin.

SDP:n ja keskustan tulee lähteä yhdessä viemään Suomen taloutta kasvun tielle. Turhaan nahisteluun ei ole tarvetta. Tietysti toivottavaa on, että myös vasemmistoliitto ja vihreät pystyvät RKP:n lisäksi olemaan samassa rintamassa SDP:n ja keskustan kanssa.

Nyt ei ole aika omien tavoitteiden nostolle häiritsemään talouden kasvua. Nyt pitää edetä hallitusohjelman mukaan ja budjettiriihessä sovittujen linjausten mukaisesti.  

SDP:n puoluekokous muutti hieman puoluehallituksen esityksiä turkistarhaukseen ja turpeen energiakäyttöön liittyen. Olin sitoutunut puoluehallituksen esityksiin, jotka olivat linjassa puolueen työryhmien tuottamaan sisältöön ja olivat maltillisia suhteessa turpeen

energiankäytöstä luopumiseen. Samoin oli turkistarhauksen suhteen. Meillä ei ole varaa nopeisiin muutoksiin kummankaan toimialan osalta. Turpeeseen ja turkistarhaukseen täytyy suhtautuu kiihkottomasti.

Turpeen käyttö tulee vähenemään energiantuotannossa hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti tai jopa nopeamminkin, näin olen ymmärtänyt toimijoiden viesteistä. Turveyrittäjien toimialan muutosta on tuettava tulevan EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahoituksella. Samoin on tuettava energiantuotannon siirtymistä fossiilittomaan energiantuotantoon.

Noin tuhannen turkistarhausyrityksen toiminnan lopettaminen lailla ei ole oikea ratkaisu toimialan lopettamiseen. Perustuslain mukaan Suomessa on elinkeinon harjoittamisen vapaus. Turkistarhaus on ollut ja on vieläkin monelle pääelinkeino toimentulon lähteenä.

Tarhaajien määrä on laskenut ja laskee edelleen. Tarhaajien keski-ikä on lähellä eläkeikää, joten turkistarhaus tulee loppumaan tietyllä aikajaksolla, koska jatkajia alalle on vaikea saada. Ei ole mitään järkeä lähteä asiaa hoitamaan tarhausta kieltävällä lainsäädännöllä. Annetaan riittävä siirtymäaika, jolla mahdollistetaan hallittu toimialan loppuminen.