Ratkaisut ovat käsissämme

Kirjoituksia

Me suomalaiset elämme nyt tapahtumavuotta, jonka aikana tehdään poikkeuksellisen merkittäviä kansallisia ratkaisuja. Huhtikuussa kansa valitsee uudet kansanedustajat ja maahan valitaan äänestystuloksen perusteella uusi hallitus. Näiden ratkaisujen lopputulos on omissa käsissämme. Kansan äänen pitää kuulua ja sitä pitää kuunnella.

Vuosisadan alussa vedettiin punainen viiva, tavoitteena saada muutos kurjiin oloihin. Maamme on rakennettu kovalla työllä uskomattoman paljon paremmaksi niistä ajoista. Kehitys kohti oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa jatkui jokseenkin katkeamatta – sotavuosia ja raskasta 90-luvun lamaa lukuun ottamatta – lähes kuluneen vuosikymmenen loppuun asti.

Nyt on todettava, että nykyinen oikeistohallitus ei osannut lukea ajan merkkejä lainkaan kun taloudellinen tilanne oli jyrkästi muuttumassa. Kovakorvaisuuden hintana on ollut valtiotalouden voimakas velkaantuminen. Oikeistohallitus menetti nopeasti otteensa talous- ja työllisyystilanteeseen ja on ajautunut aina myöhästyneenä paniikkiratkaisuihin. Kun syöksy kohti taantuman pohjaa oli kovimmillaan, kotitalouksien ja yritysten suonta iskettiin ankarasti. Näin hallitus teki maahan ylimääräisen työttömyyden, joka on asiantuntijasta riippuen jopa yli 100 000 ihmistä. Ainoastaan eurokorkojen mataluus lievensi laman vaikutuksia. Suotta ei ole sanottu, että Suomea kohtasi taloudellisessa lamassa vielä ylimääräinen onnettomuus: maan johdossa on ollut kaikkien aikojen kokemattomin hallitus, joka kopeudessaan ei ole tiedostanut tätä ongelmaansa.

Sosialidemokraattinen puolue on tehnyt toistuvia esityksiä taloudellisen tilanteen ja työllisyyden elvyttämiseksi – mutta turhaan. Hallitus ei suostunut muutoksiin talouspolitiikassaan edes silloin, kun varovainen velanotto työllisyyden parantamiseksi olisi ollut vielä mahdollista ja tuonut rahat työllisyysmenojen pienenemisenä takaisin. Nyt Suomen velkaantuminen on ajettu lähes perimmäiseen nurkkaan, josta on ulos enää hyvin vähän vaihtoehtoja. Eduskuntavaalien lähestyessä hallitus pyrkiikin esittämään, että kaikki ongelmat ovat edellisten hallitusten syytä tai tulevan hallituksen saamattomuutta.

SDP edellyttää, että hallitus tuo työllisyyttä nopeasti parantavia esityksiä välittömästi eduskuntaan. Sosialidemokraatit ovat valmiit arviomaan hallituksen esityksiä eduskunnassa rakentavasti. Hallituksen tähänastinen toiminta kuitenkin kertoo, että todellisen muutoksen aikaansaaminen jää seuraavalle hallitukselle. Sosialidemokraatit lähtevät eduskuntavaaleihin ohjelmalla, jossa todella tartutaan mahdollisuuksiimme hoitaa taloutta ja työllisyyttä kestävällä tavalla – ei paniikinomaisia ratkaisuja tehden, kuten viime vuosina. Suomella on vahvuutensa, niitä on osattava käyttää hyväksi. Huhtikuun vaaleissa Suomi on saatava uudelleen liikkeelle.