Rautatieinvestoinneista

Kirjoituksia

Tulevaisuuden rautatieinvestointien merkitys on erittäin tärkeää Pohjois-Suomen kehitykselle. Pohjanmaan radan jatkoinvestointi Ylivieskasta Ouluun on todella tärkeä ja merkityksellinen osa rautatieliikenteen kehittämiseksi. Pohjanmaan rataosa Ylivieskasta pitää rakentaa kaksiraiteisena Ouluun saakka.

Investointi parantaa rautatieliikenteen välityskykyä ja näin sujuvoittaa kasvavaa rautatieliikennettä Etelä-Suomesta Pohjois-Suomeen ja päinvastoin. Keminmaan ja Tornion välisen rataosan sähköistäminen kehittäisi rautatieliikennettä tavara- ja henkilöliikenteen osalta myös. On tärkeää huomioida tavaraliikenteen kasvu Oulun ja Kokkolan satamiin. Kaivannaisteollisuuden kasvu Terrafame ja Sotkamo Silver sekä Kostamuksen pellettikuljetukset kasvattavat tavaraliikenteen määriä merkittävästi.

Metsäteollisuuden mahdolliset investoinnit tulevat lisäämään tavaraliikenteen kuljetusvolyymeja myös Kainuusta Oulun ja Kokkolan satamiin. Siksi on tärkeää parantaa Kontiomäki-Oulu välin välityskykyä, jota parhaillaan jo tehdäänkin. Se ei yksin riitä, vaan tarvitaan myös Iisalmi- Ylivieska välin sähköistäminen ja parantaminen, sillä osa Kainuun kuljetuksista tulee kulkemaan Iisalmi-Ylivieska rataa pitkin. Pohjois-Savon suunnalta on myös tulossa tavaraliikenteen lisäystä Iisalmi-Ylivieska rataosalle, edellä mainittujen satamien suuntaan.

Kolmioraiteet Iisalmeen ja Ylivieskaan parantavat myös rautatieliikenteen sujuvuutta. Näillä investoinneilla olisi myös suora vaikutus henkilöliikenteen nopeutumiseen, parantaen alueiden saavutettavuutta. Etelä-Suomeen on esitetty miljardien investointeja. Pohjoissuomalaisina meidän tulee ajaa yhteishengessä omia hankkeitamme tulevien vuosien investointisuunnitelmiin ilman vastakkainasettelua.