SDP:n veropoliittisista tavoitteista

Kirjoituksia

Viime viikkoina on ollut hienoa huomata miten monet ammatinharjoittajat ja toiminimiyrittäjät ovat muuttaneet käsitystään SDP:n veropoliittisista tavoitteista. Kaikki viisaus ei siis asu Kauppalehdessä ja kuulopuheissa, vaan henkilökohtainen tutustuminen SDP:n vero-ohjelmaan kannattaa.

SDP:n esittämä ansiotuloveron alennus kohdistuisi nimenomaisesti pienyrittäjiin, joiden tuloksesta suurin osa verotetaan ansiotuloverona. Toinen tärkeä osa vero-ohjelmassa on puuttua vakuutuskuorilla ja muilla sijoitustuotteilla harjoitettuun verokikkailuun. Siihen toimintaan, jossa omaisuus kätketään esimerkiksi holding-yhtiöihin viranomaisten, verottajan ja tilastoja pitävien tavoittamattomiin.

Mielenkiintoista on se ideologinen retoriikka, jolla pienyrittäjiä yritetään ahtaa yhteen muottiin vastustamaan ajatusta, jolla nimenomaan tuetaan ja kannustetaan pienyritysten toimintaedellytyksiä. SDP:n ohjelmassa verotuksen painopistettä siirrettäisiin omistamisen verotukseen ja kevennettäisiin pieni- ja keskituloisten verotusta. Siinä ryhmässä on valtava määrä juurikin pienyrittäjiä, jotka kantavat yrittämisen riskin ja ovat kaikesta toiminnastaan henkilökohtaisessa vastuussa myös huonoina aikoina.