Telakkakaupassa järki voitti ideologiaerot

Kirjoituksia

Turusta kantautui iloisia uutisia. Turun STX-telakka sai uudet omistajat Suomen valtiosta ja saksalaisesta Meyer Werft -telakkayhtiöstä. Uusilla omistajilla oli ilo esitellä heti laivaristeilijän miljardikauppa ja optiot myös seuraavista aluksista.

Erityisen iloinen olen kaupan yhteydessä tapahtuneesta kokoomuksen politiikan suunnan muutoksesta, jonka toivon heijastuvan myös tuleviin valtionomistajuutta koskeviin päätöksiin.

Kun vuonna 2009 aloitin kansanedustajana, yksi hämmästelyn aihe oli porvaripuolueiden nuiva suhtautuminen valtion rooliin suomalaisten yhtiöiden osaomistajana ja talouden vauhdittajana. Näihin päiviin asti porvarikansanedustajien ainoa linjaus on ollut yksityinen omistus ja olemassa olevankin valtionomistuksen lihoiksi lahtaaminen.

Valtion rooli uusien työpaikkojen synnyttäjänä ja suomalaisen teollisuuden vahvistajana tyrmättiin näiltä tahoilta menneen maailman asiana.

Yritysten toimintaa ohjaa niihin sijoittaneiden omistajien talousintressit, joita ovat mahdollisimman suuren ja nopean tuoton tavoittelu. Tässä talouspelissä yritykset eivät arvota suomalaisuutta tai maassamme olevia työpaikkoja, vaan päätöksiä tekevän toimivan johdon ainoa isäntä on raha.

Siksi suomalaisten hyvinvoinnin, elämän laadun ja turvallisen tulevaisuuden vuoksi on tärkeää, että myös valtio ohjaa ja osallistuu elinkeinotoiminnan kehittämiseen.

Kun yhteinen tavoite on rakentaa suomalaisten ihmisten työllistymiseen sitoutunutta, maailman taloustrendeihin soveltuvaa vientiteollisuutta ja palvelutoimintaa, niin tätä ei pidä ideologisten syiden vuoksi kieltää tai politikoimalla jarruttaa.

Turun telakan kohdalla järki voitti ideologiaerot ja tuloksena on merkittävin ilouutinen vuosikausiin suomalaisessa teollisuudessa. Telakkakauppa on upea saavutus ja esimerkki valtion roolista olemassa työpaikkojen säilyttämisessä ja uusien työpaikkojen luomisessa.

Kaikki talouden kasvua tukevat toimet ovat nyt hyvästä. Yksi merkittävä avaus on valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd) esittämä Remontti Oy, joka keskittyisi julkisten homerakennusten korjaamiseen. Tässäkin avauksessa kantona kaskessa on kokoomus, jonka mielestä valtion ei tule osallistua tällaiseen talouden toimeliaisuuteen.

Kun Remontti Oy synnyttäisi uusia julkisia rakennushankkeita, näin syntyisi uusia työpaikkoja ja markkinoita myös yksityisille yrityksille. Tämä olisi uudenlaista valtion omistaja- ja sijoituspolitiikkaa, jossa valtion rahoitusorganisaatiota ja osaamista hyödynnettäisiin uudistetulla tavalla kaikkien suomalaisten hyväksi.