Torjuntavoitto

Kirjoituksia

Helsingin Sanomat kertoi (16.8.2014), että maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok) on päättänyt laittaa esityksen metsähallituslaista jäähylle. Petteri Orpo tunnisti näköjään edeltäjästään poiketen Metsähallituksen metsätaloustoimintojen yhtiöittämisesityksen kestämättömyyden. Helsingin Sanomien uutisen kuullessani olin ensimmäiseksi tyytyväinen ja toiseksi tunsin saaneeni eduskuntatyössä torjuntavoiton ankaran lakiesityksen vastustamisen jälkeen.

Mikäli ministeri Koskisen esittämä lakiesitys olisi hyväksytty, olisi sillä ollut arvaamattomat vaikutukset kainuulaiselle metsätaloudelle. Olikin tärkeää, että Metsähallituksen pilkkominen asetettiin vastatuuleen muun muassa Kainuun liiton ja – maakuntahallituksen taholta. Myös Kainuun kunnat lausuivat ansiokkaasti painavan vastuksen lakiesitykselle.

Esimerkiksi kuhmolaiset ovat olleet aivan oikeutetusti huolissaan Metsähallituksen työpaikoista, joita Kuhmon alueella on toista sataa ja verotulojen vaikutus kaupungin talouteen on viisi prosenttia. Metsähallituksella on tärkeä asema meidän kansallisen metsäomaisuutemme yhteiskuntavastuullisena vaalijana, eikä näitä toimintoja pidä sosialidemokraattien mielestä luovuttaa kaupallisten toimijoiden käsiin. Valtion metsiin kohdistuu monenlaisia intressejä suojelusta poronhoitoon, virkistykseen ja teollisuuteen. Niistä päättäminen kuuluu vapaan yhteiskunnan ja demokraattisen päätöksenteon ytimeen, eduskuntaan. Yhtiöittäminen olisi murentanut eduskunnan päätösvaltaa asiassa.

Kataisen hallitusohjelman alkuperäinen kirjaus kesältä 2011 on, että ”Valtion maiden ja vesien kokonaishallinta säilytetään Metsähallituksella. Metsähallituksen luontopalvelut ja rahoitus turvataan.” Kirjauksesta huolimatta kokoomusministeri Jari Koskinen ajoi jääräpäisesti lakia ideologia syistä, mutta törmäsi kerta toisensa jälkeen sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän vastustukseen.

Metsähallituksen metsätaloustoimintojen yhtiöittäminen olisi siirtänyt Metsähallituksen syömähampaan käyttöoikeussopimuksen taakse osakeyhtiöön. Järjestely avaisi ovet yhtiön irrottamiselle emo-liikelaitoksesta ja myymiselle tarvittaessa eteenpäin. Uhkakuva voi tuntua liioitellulta, mutta kun katsoo historiaa, ei kehityskulku ole uusi. Tämä vuoksi SDP:n poliittinen tahtotila on tässä asiassa selvä, eikä hanke etene hallitusvastuumme aikana.