Yliopistolain uudistus saamassa ensimmäisen uhrinsa

Kirjoituksia

Yliopistolain uudistus on saamassa ensimmäisen uhrinsa. Oulun yliopiston hallitus on lakkauttamassa Kajaanin opettajakoulutuksen, jolla on takanaan 110 vuotinen historia. Opetusministeri Henna Virkkunen (kok) vierittää vastuun Oulun yliopiston hallituksen päälle, vaikka opetusministeri Virkkusella olisi itsellään mahdollisuus turvata rahoitus tälle ja ensivuodelle.

Myös pääministeri Vanhanen katselee vierestä tumput suorina, tekemättä mitään asian hyväksi. Tässä nähdään Suomen Keskustan aluepolitiikan linja. Kainuulta ollaan viemässä vahva aluekehittämisen työväline. Kajaanin ammattikorkeakoulun ja Kajaanin yliopistokeskuksen hyvä yhteistyö ollaan murtamassa. Näin ollaan viemässä Kainuulta elinkeinoelämän kehittämisen työväline. Tämäkö on Kokoomuksen uusi elinkeinopoliittinen linja? Suomen hallitus on aloittanut valojen sammutuksen Kainuusta, näin säästetään energiaa metropolialueen käyttöön.

Jos hallituksella olisi vahvaa tahtoa, se voisi niin halutessaan turvata Kajaanin yliopistokeskuksen opettajakoulutuksen jatkumisen Kajaanissa. Esitämme, että hallitus osoittaa vahvan tahtonsa ja myöntää lisätalousarviossa Kajaanin yliopistokeskuksen opettajakoulutuksen turvaamiseksi tälle vuodelle 1,5 miljoonaa euroa. Ellei hallitus toimi nyt, tulevat kansanedustajat Raimo Piirainen ja Merja Kyllönen tekemään asiasta lisätalousarvioesityksen, jonka arvo punnitaan kevään aikana eduskunnassa.